Językowe i kulturologiczne wyróżniki kresowych kulinariów utrwalone w wybranych regionalnych opracowaniach o Ziemi Lubuskiej
Słowa kluczowe
Abstrakt
Kulinaria to integralny element każdej, również polskiej, kultury. Niniejszy szkic jest językowo-kulturologiczną refleksją o kresowych daniach, potrawach, napojach (jak np. kutia, kumpiak, mamałyga, nadzianka, strudla, paska, „sosnówka”…), które współtworzą regionalny „tygiel smaków”, a tym samym „kulinarny tygiel” Ziemi Lubuskiej.
Bibliografia
LITERATURA CYTOWANA
Byszewska I., Kurpińska G., Szlak wina i miodu. Województwo lubuskie, [w:] I. Byszewska, G. Kurpińska, Polskie smaki, Poznań 2012.
[Google Scholar]
Encyklopedia Kresów, Kraków 2005.
[Google Scholar]
Fiedoruk A., Kuchnia kresowa, Poznań 2008.
[Google Scholar]
Fiedoruk A., Kuchnia lwowska, Poznań 2010.
[Google Scholar]
Inny słownik języka polskiego, red. M. Bańko, t. 1, Warszawa 2000.
[Google Scholar]
Lew I., Nasze kulinarne dziedzictwo, [w:] Lubuskie podróże ze smakiem, Zielona Góra 2008.
[Google Scholar]
Lubuskie podróże ze smakiem, Zielona Góra 2008.
[Google Scholar]
Markuza B., Bliny, cepeliny, kołduny…, Warszawa 1997.
[Google Scholar]
Niezwykłe i tajemnicze smaki Ziemi Lubuskiej, red. D. Chajewski, Zielona Góra 2012.
[Google Scholar]
Parecka J., Dziedzictwo kulinarne górali bukowińskich. Brzeźnica k. Żagania i okolice, Żagań 2010.
[Google Scholar]
Próchniewicz D., Polska kuchnia regionalna. Kuchnia kresowa, Ożarów Mazowiecki 2015.
[Google Scholar]
Słownik języka polskiego, red. M. Szymczak, t. 1, Warszawa 1988.
[Google Scholar]
Węgorowska K., Językowe świadectwa kultury i obyczajowości Kresów Północno-Wschodnich utrwalone we wspomnieniach ich byłych mieszkańców, Zielona Góra 2004.
[Google Scholar]
Witaszek-Samborska M., Studia nad słownictwem kulinarnym we współczesnej polszczyźnie, Poznań 2005.
[Google Scholar]
Zioła-Zemczak K., Województwo lubuskie, [w:] K. Zioła-Zemczak, Wielka księga produktów regionalnych i tradycyjnych, Bielsko-Biała 2016.
[Google Scholar]
Podgląd
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Kategorie
Prawa autorskie & Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Prawa autorskie (a). Co do zasady – autorzy, niebędący pracownikami Uniwersytetu Zielonogórskiego, zachowują prawa autorskie, w tym prawa wydawnicze do artykułów, bez żadnych ograniczeń.
Prawa autorskie (b). Co do zasady – autorzy, będący pracownikami Uniwersytetu Zielonogórskiego, nie zachowują praw autorskich, w tym praw wydawniczych do artykułów. W takich przypadkach właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Zielonogórski.