Linguistic and culturological characteristics of Polish Borderlands cuisine preserved in selected regional studies on Ziemia Lubuska region
Keywords
Abstract
Cuisine is an integral element of any also Polish, culture. This article is a linguistic‑culturological reflection on Polish Borderlands’ dishes and beverages (e.g. kutia, wheat grain, poppy seeds and honey dish’, kumpiak ‚cured ham’, mamałyga‚ maise fluor porridge’, nadzianka, potato stuffed intestines’, strudel, paska‚ Easter bread’, „sosnówka”‚ pine liqueur’) which are a part of regional „melting pot of flavors”, and therefore the „culinary melting pot” of Ziemia Lubuska region.
References
LITERATURA CYTOWANA
Byszewska I., Kurpińska G., Szlak wina i miodu. Województwo lubuskie, [w:] I. Byszewska, G. Kurpińska, Polskie smaki, Poznań 2012.
[Google Scholar]
Encyklopedia Kresów, Kraków 2005.
[Google Scholar]
Fiedoruk A., Kuchnia kresowa, Poznań 2008.
[Google Scholar]
Fiedoruk A., Kuchnia lwowska, Poznań 2010.
[Google Scholar]
Inny słownik języka polskiego, red. M. Bańko, t. 1, Warszawa 2000.
[Google Scholar]
Lew I., Nasze kulinarne dziedzictwo, [w:] Lubuskie podróże ze smakiem, Zielona Góra 2008.
[Google Scholar]
Lubuskie podróże ze smakiem, Zielona Góra 2008.
[Google Scholar]
Markuza B., Bliny, cepeliny, kołduny…, Warszawa 1997.
[Google Scholar]
Niezwykłe i tajemnicze smaki Ziemi Lubuskiej, red. D. Chajewski, Zielona Góra 2012.
[Google Scholar]
Parecka J., Dziedzictwo kulinarne górali bukowińskich. Brzeźnica k. Żagania i okolice, Żagań 2010.
[Google Scholar]
Próchniewicz D., Polska kuchnia regionalna. Kuchnia kresowa, Ożarów Mazowiecki 2015.
[Google Scholar]
Słownik języka polskiego, red. M. Szymczak, t. 1, Warszawa 1988.
[Google Scholar]
Węgorowska K., Językowe świadectwa kultury i obyczajowości Kresów Północno-Wschodnich utrwalone we wspomnieniach ich byłych mieszkańców, Zielona Góra 2004.
[Google Scholar]
Witaszek-Samborska M., Studia nad słownictwem kulinarnym we współczesnej polszczyźnie, Poznań 2005.
[Google Scholar]
Zioła-Zemczak K., Województwo lubuskie, [w:] K. Zioła-Zemczak, Wielka księga produktów regionalnych i tradycyjnych, Bielsko-Biała 2016.
[Google Scholar]
Preview
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
Categories
Copyright & License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Copyrights (a). In principle, authors who are not employed by the University of Zielona Góra retain the copyright, including publishing rights to the articles, without restrictions.
Copyrights (b). In principle, authors who are employed by the University of Zielona Góra, do not retain the copyright, including publishing rights to the articles. In such cases the copyright holder is the University of Zielona Góra.